lauantai 24. tammikuuta 2015

10. Ilmastot - tropiikista jäätikölle

Ilmastolla tarkoitetaan jonkin alueen säätilojen pitkäaikaista keskiarvoa. Ilmastoon vaikuttavia tekijöitä ovat alueen sijainti, leveyspiiri, merivirrat ja korkeus merenpinnasta.

Ilmastovyöhykkeet jaetaan lämpötilan ja sademäärään perusteella viiteen pää-ilmastotyyppiin; trooppiset ilmastot (johon kuuluu sademetsäilmastot, savanni-ilmastot ja monsuuni-ilmastot), kuivat ilmastot (aroilmasto ja aavikkoilmasto), lauhkeat ilmastot (kostea subtrooppinen, kostean lauhkea ja välimerenilmasto), viileät ilmastot ( kostea mantereinen ja subarktinen), jääilmastot (tundra ja jäätikkö) ja vuoristoilmasto.




Trooppinen ilmasto sijoittuu päiväntasaajan alueelle ja siellä keskilämpötila ylittää joka kuukausi +18 astetta. Trooppisessa ilmastossa ei havaita eri vuodenaikoja vaan säätila pystyy melko samana koko vuoden. Ilmasto siellä on todella kosteaa ja sademäärä on suuri.



Kuivat ilmastot sijoittuvat taas kääntöpiirien molemmin puolin. Laskevat ilmavirtaukset ovat alueella yleisiä ja tästä syystä siellä oleva ilma on kuivaa ja säätiloissa ei ole merkittäviä muutoksia. Aavikot kuuluvat kyseiseen alueeseen ja siellä vallitsevan, todella kuivan ilmaston vuoksi kasvillisuutta ei juurikaan ole havaittavissa.


Lauhkea ilmasto sijoittuu kääntöpiirien ja napapiirien välille, erityisesti Välimeren alueelle. Lauhkeassa ilmastossa kesät ovat kuumia ja talvet aika leutoja. Kyseinen alue on hyvin mieluisa esimerkiksi Suomesta matkustavien turistien lomakohteeksi sen lämpimän, muttei tukalan kuuman ja kostean ilmaston vuoksi. Lauhkean ilmaston alueella vuodenajan vaihtelut ovat havaittavissa, vaikka talvet eivät olekaan kylmiä.


Viileässä ilmastossa yleistä ovat kylmät talvet ja lauhkeat kesät. Sateita tulee ympärivuoden aika tasaisesti, talvella lumena ja kesällä vetenä. Viileässä ilmastossa on selkeästi havaittavissa neljä vuodenaikaa kevät, kesä, syksy ja talvi. Viileän ilmaston alueella havumetsät ovat tyypillistä kasvustoa.


Jääilmasto on nimensä mukaan sijoittuva jäisille alueille napojen ympärille. Jääilmastossa vallitsee ainainen jään peitto ja siellä kasvillisuus on tundraa ja hyvin karua. Vuodenajan vaihteluita ei ole havaittavissa, sillä ympäri vuoden on kylmää.


Vuoristoilmasto sijoittuu myöskin nimensä mukaan eli vuoristo seuduille. Vuoristo ilma on usein viileämpää kuin ympärillä oleva ilma, koska se on korkeammalla meren pinnasta. Vuoristoilmaston alueella kasvillisuus on niukkaa vuoristtokasvillisuutta.


Irlanti kuuluu lauhkeaan ilmastovyöhykkeeseen. Siellä kesät ovat lämpimiä ja talvet leutoja. Vaikka talvet eivät olekkaan kylmiä, lumisateita esiintyy talvisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti