Maapalloa ympäröi ilmakehä eli atmosfääri, joka koostuu pääosin hapesta, typestä, hiilidioksidista, jalokaasuista sekä vesihöyrystä. Ilmakehä voidaan jakaa eri kerroksiin siellä olevien kaasujen koostumuksen ja lämpötilan mukaan. Kaasujen koostumuksen mukaan jaettuna kerrokset ovat homosfääri ja heterosfääri. Lämpötilan mukaan maan pinnalta lähtien jaettuna kerrokset ovat troposfääri, stratosfääri, mesosfääri, termosfääri ja eksosfääri.
Troposfääri on toiselta nimeltään alailmakehä. Se on ilmakehämme alin kerros. Troposfäärin yläosassa sijaitsee tropopaussi. Tropopaussissa ilma alkaa lämpenemään siellä olevan otsonin takia ja muuttuu lähes täysin kuivaksi. Tropopaussi estää vesihöyryä nousemasta ylemmäs ilmakehään.
Stratosfäärissä sijaitsee otsoninkerros, joka imee ultraviolettisäteilyä ja estää sitä pääsemästä maanpinnalle. Tämä mahdollistaa elämän säilymisen maan pinnalla. Stratosfäärissä näkyvät helmiäispilvet, jotka ovat värikkäitä ja ne pystytään havaitsemaan paljain silmin. Ilma stratosfäärissä on hyvin ohut, eikä ihminen kykenisi hengittämään siellä.
Mesosfäärissä kulkee meteoriitit, sekä siellä näkyvät valaisevat yöpilvet. Mesosfäärin ylinkerros on mesospaussi, joka on 80-90 kilometrin korkeudessa. Mesospaussissa oleva lämpötila on lähes -100 astetta eli siellä on hyvin kylmää.
Termosfääri on ilmkehän ylinkerros. Termosfäärissä oleva lämpö on osaksi peräisin auringon lyhytaaltoisesta säteilystä. Kyseisessä kerroksessa esiintyvät revontulet.
Eksosfääri on ilmakehän uloin kerros, joka koostuu melkein pelkästään vain vedystä ja heliumista. Eksosfääriä nimitetään myös maan lähiavaruudeksi. Eksosfäärin ylärajaa ei voida sanoa harvenevien kaasujen vuoksi.
Kasvihuoneilmiö mahdollistaa elämän maapallolla. Ilmakehä toimii eristävänä kerroksena, joka päästää Auringosta tulevan säteilyn maanpinnalle, mutta samalla estää Maan lämpösäteilyä karkaamasta suoraan avaruuteen. Näin maapallolla on tarpeeksi lämmintä eliöille sekä elämälle. Tärkeimmät kasvihuonekaasut ovat vesihöyry, hiilidioksidi ja metaani. Ihmisten toiminta kuitenkin voimistaa kasvihuoneilmiötä, mikä on johtanut ilmaston lämpenemiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti